4 Апрель 2013

В Донецьку відбулась конференція «CrossLinks: Християнські перспективи в освіті» для молодих педагогів-християн і студентів

Організаторам вдалося зібрати близько 170 учасників з усього СНД. Спікерами виступили провідні науковці, викладачі, вчителі, які зі свого досвіду розповіли про організацію якісної роботи в умовах громадянського суспільства країн СНД. 

 

Відомо, що християнам, які зростають духовно, хочеться «відчувати Бога в усіх сферах». Освіта, яка займає значну частину людського життя, — не виняток. Тому частина семінарів була присвячена особистому духовному розвитку.

 

Наприклад, про те, «як любити Бога всім РОЗУМОМ», розповів засновник і керівник школи «Начало мудрости» О. Вялов. У своїй доповіді він зазначив, що багато християн і досі поділяють всі світові процеси на «духовні» і «земні». Та все «земне», і освіта теж, наскрізь просякнута духовною сферою, і навпаки. Завдання сучасного вчителя-християнина — зробити зв’язок між академічною освітою та біблійними принципами нероздільним.

 

Хоча багато хто вважає, що таке поєднання допоможе виховати релігійну дочку, сина, учня чи студента, доктор філософських наук Юрій Чорноморець у своїй доповіді наголосив, що це навряд чи можливо. Він акцентував на тому, що релігійне виховання може надати тільки Бог. Люди, університети, школи, релігійні організації, конференції – є лише інструментом Бога. Педагоги також є інструментами Бога. Тому не варто пишатися духовними учнями, вважає релігієзнавець. Релігійно вихована особистість – це, за його словами, не досягнення вчителя чи наставника, а справа Господня. Завдання педагогів — відновити місце Бога в освіті, але «без фанатизму».

 

Ю. Чорноморець зазначив, що християни можуть змінити сферу освіти, дивлячись на кожного, як на образ Христа. «Світ має кордони – Церква без кордонів! Для християн не повинно бути «своїх та чужих», потрібно жити єдністю Церкви» – підкреслив доповідач і виділив дві форми присутності християн в цій сфері: перша — це християнські університети (освітні заклади), друга — коли християни присутні в світських закладах освіти. В обох випадках педагоги повинні викладати, як професіонали, і разом з тим бути живими свідками християнської духовності.

 

Учасники конференції зійшлися на тому, що християнську позицію не потрібно нав’язувати. Як зазначив Ю. Чорноморець, «треба, щоб люди самі побачили і самі почули. Якщо людина висококультурна то вона знайде спосіб для того, щоб донести християнське благовістя не через пряме нав’язування, а через загальну культуру, філософію, літературу, через мистецтво».

 

Тези конференції можна читати на сайті Донецького християнського університету.